Vacantaaa!

Dupa o pauza aproape de neiertat de lunga revin cu o multime de idei, ganduri, experiente, comentarii. As fi avut eu multe de zis si pana acum, dar nu am gasit timpul necesar. Nu-i nimic: zic de acum inainte.


Eleganta, cu taior
Am traversat un an scolar cat se poate de plin: clasa I, anul I la pian, cursuri de muzica usoara, engleza, dans irlandez, salsa, concursuri de matematica, romana, muzica si desen, premii si diplome.

 Nu e chiar simplu sa fii scolar in clasa I. Inceputul e amuzant, insa pe parcurs matematica cere studiu aprofundat. Ai nevoie de ceva timp sa te prinzi ce e cu cele 3 necunoscute din ecuatiile in care iti cam prinzi urechile la inceput. Observ ca olimpiadele clasice - si gratuite - sunt acum dublate de concursuri organizate de varii institutii: SMART, Winners, Canguras, Comper - majoritatea contra cost (la unele nu strica sa ai si culegerea speciala, care este si ea la un pret destul de consistent...). Dar pregatirea copiilor este nepretuita, nu? Iar goana dupa diplomele pentru portofoliu incepe chiar din clasa I.


Una peste alta, fiica mea zice ca i-a placut in clasa I. Singura ei dezamagire majora a fost serbarea abecedarului, din care a fost exclusa integral latura academica. Ma rog, nu au fost chiar acestea cuvintele ei, dar ideea e ca generatiile noi nu mai au ocazia sa guste farmecul specific acestei serbari. Ea si-ar fi dorit sa fie organizata in scoala, sa fie invitati toti profesorii clasei (de engleza, religie si sport) si sa o vada toti vecinii  imbracata in rochita special pregatita pentru acest eveniment. Eu imi amintesc cu mare drag de seara serbarii abecedarului; mai tin minte si ce emotionati eram fiind gazdele parintilor nostri, doar evenimentul se desfasura la 'locul nostru de munca'. Din pacate clasa ei a organizat serbarea abecedarului la un loc de joaca, modern, cu nu stiu ce lumini speciale, cu animatoarele de rigoare, iar serbarea propriu-zisa a fost urmata de o petrecere de 2 ore - ca si cand serbarea in sine ar fi fost munca pe rupte si nu tot distractie. Dragut, dar spiritul clasic a fost anulat. Brendei i s-a suprapus un spectacol in ziua respectiva, asa ca a preferat sa fie pe o scena adevarata.

Festivitatea de premiere a fost impresionanta si fie-mea a topait de bucurie (la propriu) cand a primit cartea-premiu. Pacat ca unii copii au confundat festivitatea de premiere cu o serbare si au renuntat la uniforma - desi scoala Brendei are o uniforma tare cocheta. Brenda a suportat chiar taiorul, desi era o zi calduroasa. Dar rabda baba la frumusete ... chiar si la 7 ani! Mi-a placut mult sfatul doamnei invatatoare (referitor la cartile primite ca premiu), citez: 'Cartile sunt facute pentru a fi citite!'

Comments

Popular Posts