A INTERVENIT CEVA
“A intervenit ceva.” - cea mai enervantă scuză pentru a anula planurile. Și cea mai toxică, dacă este repetată/ inventată des. Nu am înÈ›eles niciodată cum poate interveni ceva atunci când ai DEJA ceva stabilit. Ceva-ul este mai important, mai interesant? Mai ... cumva decât prietena/ prietenia?
Când tot intervine ceva, mă loveÈ™te miopia È™i nu mai reuÈ™esc să văd prietenia aia trainică, pe care nimic nu o poate ataca. Pe vremuri, ‘prietena mea cea mai bună’ era o valoare incontestabilă. Sigur că se È™i stricau relaÈ›ii: apărea un băiat/ bărbat, una dintre amice își uita originile, ceva o făcea să renunÈ›e la scara de valori care le oferise de fapt amândurora È™ansa de a fi prietene etc. Dar, în general, era o relaÈ›ie care se păstra peste decenii, nemodificată de schimbările de stare civilă, profesionale sau chiar de domiciliu.Am văzut de curând “Karla og Katrine”, un film despre prietenia dintre două fetiÈ›e. Poveste banală, nu? Hmmm. Rar mai văd astăzi fetiÈ›e, adolescente sau chiar tinere care să își dorească mult de tot o ‘cea mai bună prietenă’, aÈ™a, ca un fel de soră, cu care să împartă planuri, vacanÈ›e, dorinÈ›e, dezamăgiri. Parcă ‘cea mai bună prietenă’ e din ce în ce mai mult cea cu care împarÈ›i È›igările (că nu te bate la cap, ca adulÈ›ii ‘responsabili’), râsul zgomotos/ vulgar la adresa vreunei colege, senzaÈ›iile tari (mda, chiar È™i alea nerecomandate), limbajul ‘modern’, asezonat cu vorbe complet nefeminine.
Copiii din clasele primare au obiceiul să scrie liste de prieteni. ‘Prietena cea mai bună’ e un concept înÈ›eles mai târziu, deÈ™i unele preferă să nu facă ‘discriminări’. Noi, adulÈ›ii, când ne-om fi verificat ultima oara lista de prieteni? Când facem asta doar o dată la câțiva ani, s-ar putea să avem surpriza să descoperim că unii nici măcar nu mai sunt printre noi. Adică au încheiat socotelile pe lumea asta. De ceilalÈ›i ne-am îndepărtat sau i-am îndepărtat. Prietenia cere atenÈ›ie. Restul e egoism.
“A intervenit ceva” rămâne în top. Urmează scuzele referitoare la timp/ timpuri: Scuze, n-am avut timp, n-am timp de nimic.”. Practicăm È™i noi, adulÈ›ii, acest tip de scuză. Doar că nu băgăm de seamă că suntem observaÈ›i È™i copiaÈ›i de copii, care vor găsi un joc pe telefon mai interesant decât o leapÈ™a jucată cu prietenii pe aleea din faÈ›a blocului. Folosim des o mulÈ›ime de definiÈ›ii ale prieteniei, pentru a ne disculpa cumva în faÈ›a propriei conÈ™tiinÈ›e: prieten este, cică, cel care nu aÈ™teaptă nimic de la noi, nu se supără, ne suportă oricum, în faÈ›a căruia nu ne simÈ›im niciodată jenaÈ›i, indiferent ce am face sau cum ne-am purta etc. Păi fix asta fac È™i copiii: sunt ei înÈ™iÈ™i (că doar aÈ™a propovăduieÈ™te stilul modern de ‘parenting’) È™i nu pricep de ce se supără X sau Y:
- au promis că ies în weekend la film, dar s-au răzgândit - ce e așa grav?
- au vorbit în vacanță să stea împreună în bancă, dar în prima zi de școală o altă prietenă avea un telefon mai mișto, așa că au preferat-o pe ea. Ce, ăsta e motiv de supărare?
- È™i-au propus să meargă împreună în excursie, dar ‘a apărut ceva’ È™i contramandează cu o zi înainte. Cum să te superi?
- una dintre prietene este cea care decide mereu, neluând în seamă și opțiunile celeilalte? Eh, ce să faci? Așa e ea, mai autoritară.
Comments
Post a Comment