Saptamana micilor cineasti

 Weekend-ul trecut a incheiat o saptamana culturala, extrem de aglomerata pentru copiii si adolescentii devoratori de filme bune. Festivalul de Film pentru Copii si Adolescenti KINOdiseea, aflat la a III-a editie, a adus bucurestenilor o multime de filme excelente si ateliere deosebite.

 Noul Cinematograf al Regizorului Roman (din cadrul Muzeului Taranului Roman), Grand Cinema Digiplex (Baneasa Shopping City) si Cinema Eforie au gazduit copiii insotiti de parinti sau profesori.

Filmele au fost inspirat selectionate, propunand teme profunde: viata complicata a emigrantului-copil sau a adolescentului marcat de conditia de hermafrodit, capacitatea copilului de a depasi bariera lingvistica etc.


Filmele au fost supuse ochiului critic al celor doua jurii: cel format din profesionistii ECFA (Asociatia Europeana a Filmelor pentru Copii) si cel format din copii romani, pasionati de arta. Obisnuiti cu scena ei insisi, copiii au avut sansa de a invata sa priveasca filmul altfel decat erau obisnuiti. Au invatat ca totul conteaza la un film: genericul, coloana sonora, scenariul, interpretarea, montajul etc. Si au avut ocazia de a invata si lucruri practice la atelierele organizate in cadrul festivalului.

Atelierul de FOTOGRAFIE i-a invatat cum sa incadreze corect poza, sa tina cont de lumina, distanta, material, au folosit chiar si aparate cu film, ceea ce a fost foarte interesant pentru copiii erei digitale. Atelierul de ACTORIE le-a oferit ocazia sa invete de la Clara Voda cum sa se joace 'de-adevaratelea'. Atelierul de MONTAJ i-a introdus in tainele profesionistilor in imagine si sunet si au fost pe rand regizori, sunetisti sau actori. 'WORKSHOP in FAMILIE' coordonat de LEXIS Scoli de Limbi Straine a fost cel mai aglomerat atelier, propunand copiilor si parintilor sa joace pe rand rolul de parteneri si de consultanti in procesul invatarii si descoperirii reciproce.  Copiii au participat si la atelierele de ANIMATIE, DANS, SCENOGRAFIE, COSTUME si ORIGAMI.

Festivalul a prezentat mai mult decat scurt si lung-metraje. A oferit o mica scoala de cinematografie. Copiii-cineasti - cum i-a numit ambasadorul Irlandei la Bucuresti, John Morahan - au teme de gandire pana la urmatoarea editie KINOdiseea.

Comments

Popular Posts